Barfotaboots för hästar – fördelar och tips vid val och användning

11 januari 2024
Lotta Alberius

editorial

Barfotaboots har blivit allt mer populära inom hästhållning som ett alternativ till traditionell hästskoning. De erbjuder ett naturligt skydd för hästens hovar och möjliggör bättre hovhälsa. I denna artikel kommer vi att gå igenom vilka barfotaboots är, fördelarna med att använda dem, och hur du väljer rätt barfotaboots för din häst. Vi kommer också att ge tips på hur du bäst tar hand om dessa skydd och i slutet av artikeln hänvisa till Roslagens Hovvård för ytterligare rådgivning och produkter.

Vad är Barfotaboots?

Barfotaboots är en typ av utrustning designad för hästar som går barfota, det vill säga utan permanenta skor. Dessa skydd kan användas i en rad olika situationer, som till exempel under ridning på hårt underlag, vid långa transporter eller för att skydda hovar som är ömma eller har fått skador. De är flexibla och utformade för att imitera den naturliga rörelsen i hästens hov.

Fördelar med Barfotaboots

Hästar som går barfota anses ofta ha friskare hovar och en bättre hovstruktur eftersom de inte är begränsade av traditionella skor. Att använda barfotaboots kommer med flera fördelar:

 • Förbättrad hovhälsa
  Boots tillåter hovarna att expandera naturligt vid belastning vilket främjar cirkulationen och övergripande hovhälsa.
 • Skydd
  De ger skydd mot stenar, grova ytor och värme som kan skada den barfota hoven.
 • Flexibilitet
  Möjlighet finns att använda dem enbart vid behov, till exempel under längre utritt på grusvägar.
 • Ekonomi
  De kan vara ett kostnadseffektivt alternativ då de kan tas av och på och behöver inte bytas ut lika ofta som hovskor.
 • Komfort
  Många hästar visar på större komfort med barfotaboots jämfört med traditionella hovskor.

Val av Barfotaboots

När du väljer barfotaboots för din häst är det viktigt att överväga följande punkter för att hitta rätt typ och storlek:

 • Passform
  Bootsen måste passa hovarna perfekt för att undvika skav och för att säkerställa att de inte faller av. Ta noggranna mått av hästens hovar både i bredd och längd.
 • Typ av användning
  Beroende på terräng och ridningens art kan olika modeller av boots vara mer lämpliga. Det finns boots anpassade för långa distanser, för intensiv träning eller för rehabilitering.
 • Material
  En högkvalitativ boot är oftast gjord av hållbara, men ändå flexibla material som kan stå emot värme och nötning.
 • Design
  Välj en modell som är enkel att sätta på och ta av, men som samtidigt sitter fast och säkert när hästen är i rörelse.

För att få hjälp med valet av barfotaboots häst kan Roslagens Hovvård eller en kunnig hovslagare ge värdefull rådgivning.

Barfotaboots Häst

Vård och underhåll av Barfotaboots

Precis som med all annan hästutrustning är det viktigt att ta hand om barfotabootsen för att förlänga deras livslängd och behålla deras funktion. Regelmässig rengöring efter varje användning och inspektion av bootsen för eventuella skador är avgörande. Tvätta dem i ljummet vatten och låt torka naturligt. Kontrollera även att alla remmar och fästen är intakta och att inget material har börjat nöta ut.

Avslutande tankar och rekommendationer

Att gå över till barfotaboots kan vara ett utmärkt beslut för många hästar och deras ägare, och kan leda till förbättrad hovhälsa samt ökad komfort och prestanda för hästen. Som med alla beslut gällande din hästs välfärd är det viktigt att rådgöra med proffs. Roslagens Hovvård har expertisen att hjälpa dig med valet av rätt barfotaboots för din häst samt ge tips och råd om skötsel och användning. Besök deras hemsida på https://www.roslagenshovvard.se/ för mer information om deras tjänster och för att utforska deras utbud av barfotaboots och andra hovvårdsprodukter.

Fler nyheter